fbpx
Logga in
Lämna ditt CV

Läsvärda böcker av mäktiga hållbarhetsförebilder 2021

I dagens blogginlägg får du tips på tre läsvärda böcker inom olika aspekter av hållbarhet. Författarna är inflytelserika förebilder som finns med på Aktuell Hållbarhets lista över Sveriges hållbarhetsmäktigaste 2021. Och flera av dem finns på Clubhouse – följtips! Alla böcker finns att låna på bibliotek runtom i landet.

1. Handbok för en hållbar människa – ta hand om dig själv och planeten samtidigt

Catarina Rolfsdotter-Jansson berättar på ett inspirerande sätt hur en kan ställa om till ett mer hållbart sätt att leva. Om en hittar lugnet i vardagen är det lättare att göra skillnad i allt från hur en agerar, äter, shoppar till hur en bor och reser. Boken finns även med på årets bokrea.

Catarina Rolfsdotter-Jansson tog i år plats 22 på listan och är en efterfrågad föreläsare och moderator i hållbarhetsfrågor. Nyligen blev hon ordförande för tankesmedjan Global Utmaning och hon är sedan tidigare journalist, författare och talesperson för Våra barns klimat.

2. Gör skillnad – från klimatångest till handlingskraft

Emma Sundh, Maria Soxbo och Johanna Nilsson har tillsammans skapat Klimatklubben som idag finns på flera plattformar. De har gjort en välskriven bok som är full av hopp och många bra tips för klimatnybörjaren. Den utgår från individens perspektiv (varje läsare ska kunna sätta egna klimatmål) men visar också vikten av normförskjutning, konsumentmakt och politisk påtryckning. Här finns bland annat kapitel om mat, boende, transporter, kläder, jobb och barn. Dessutom kan läsaren enkelt se vilka åtgärder som ger störst effekt.

Maria Soxbo avancerade till plats 25 på årets hållbarhetslista. Hon är inredningsbloggaren som blivit hållbarhetsinfluencer och skriver ögonöppnande inlägg, med hänsyn till många olika perspektiv, om omställning, klimat och hållbarhet. Maria har nyligen brandat om sin profil och finns nu på mariasoxbo.se. Poddar regelbundet med Emma Sundh i planB-podden och finns även på Clubhouse – följ henne gärna!

Emma Sundh intog placering 39 på listan och är förutom författare även influencer med inriktning på hållbarhet, DIY och återbruk. Hon är även en sann förespråkade för second-hand och vintage. Just nu är hon aktuell med en flytt från storstan till barndomens Värmland, där hon och familjen ska bygga ett hus med hållbara material. Följ Emmas resa på emmasundh.se och på Clubhouse – följtips även där!

3. Prata med barn om klimatet – en handbok

Frida Berry Eklund har givit ut en handbok som skapar handlingskraft för alla åldrar. Boken är en blandning av personliga berättelser, forskning och fakta som skapar engagemang och kunskap. Dels handlar det om vad vi kan göra här och nu, dels om hur vi kan hjälpa barnen och oss själva att navigera i en annorlunda framtid.

Frida Berry Eklund tog i år plats 60 på listan över Sveriges hållbarhetsmäktigaste 2021. Hon är grundare och verksamhetsledare hos Våra barns klimat och frilansande specialist på klimatkommunikation. Frida finns också på Clubhouse!

”Vi har extremt lite tid på oss att ställa om våra samhällen, annars riskerar vi att lämna över en värld i kaos till våra barn. Vi föräldrar drivs av kärleken till våra barn och den drivkraften kan förflytta berg.” 

Glöm inte heller att följa Impact Jobs aktivitet på Clubhouse. Enklast är att följa Kristina Bohnerth så får du notifieringar när hon deltar i karriär- och hållbarhetsrelaterade rum.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *