fbpx
Logga in
Lämna ditt CV

Proethos – den hållbara fonden

proethos

I en tid där alla vill och bör leva hållbart ska vi inte glömma vårt sparande. 

 

Dessvärre tror många att ett hållbart sparande är dyrare och ger en sämre avkastning än ”icke hållbart” sparande. Det håller Magnus Alfredsson inte med om. Därför startade han Proethos fond. Vi har låtit honom svara på ett par frågor.

Hej Magnus! Hur började det hela?

Efter 15 år inom bank var jag trött på att sälja produkter som jag själv aldrig skulle köpa. Med högt ställd målsättning, nämligen att erbjuda en fond som var riktigt bra, riktigt billig, riktigt hållbar, började resan.

Jag ansökte och blev antaget till företagsinkubatorn Ideon Innovation. Inkubatorns roll är att snabba på företagens utveckling, vilket de gör med egna specialister som agerar bollplank, men även genom sitt nätverk av alumnibolag, samarbetsbolag, externa specialister osv.

Nu, tre år senare, är det över 15.000 personer som sparar i Proethos fond och fonden kan köpas hos de flesta svenska banker.

Hur skiljer sig Proethos från andra fonder?

Jag tror inte att ett företag blir hållbart bara för att man certifierar det eller för att man grönifierar sin hemsida.

Proethos fond tittar på vad företagen gör, på deras produkter och tjänster samt  om de är en del av lösningen på vår klimatkris. Fonden investera i noterade och nischade företag inom fyra olika områden:

  • Förnybar energi
  • Energieffektivisering
  • Hållbara transporter
  • Hållbar livsstil (hur vi bor, vad vi äter, vad vi gör)

Rent konkret innebär det att Proethos fond investerar i företag inom vindkraft, solkraft, vattenkraft, LED teknik, geotermisk värme, kollektivtrafik, cyklar, el- och vätgasfordon, cirkulärekonomin, energilagring och alternativ till kött.

Tror du den rådande pandemi är till Proethos fördel eller nackdel?

Rent ekonomisk är en nergång på aktiemarknaden ett ypperligt tillfälle att köpa aktier och fonder, om man är långsiktig i sitt sparande. Sedan är jag övertygad om att vi kommer att fokusera mycket på just lösningar på klimatkrisen i den efterföljande högkonjunkturen. Vilket givetvis är positivt för klimatet, men även för de som sparar i Proethos fond.

Vilket råd skulle du ge till någon som funderar på att börja spara idag?

Lägg 20 minuter på att komma igång och köp 2-3 breda, billiga fonder. Därefter kan du starta ett månadssparande om du inte redan har det och när det är klart, gå ut och njut i vårsolen!

 

Vad är nästa steg för Proethos?

Antalet kunder i Sverige ökar för varje dag och fonden finns nu hos de flesta svenska banker. Nästa steg är lansering i våra grannländer.  

Tack kära Magnus för din tid! Vi önskar dig och Proethos all lycka till!

För att se vad nästa steg kan vara till din hållbara livsstil kan du kolla in BeChanges inlägg.

Dock främst av allt uppmuntrar vi dig till en hållbar karriär!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *