fbpx
Logga in

RÔKA – det värdedrivna smyckesmärket

RÔKA

Ted är en 33-årig kille från Stockholm som upptäckte ett intresse för design och varumärkesbyggande lite av en slump. Det tog sig uttrycket av RÔKA där han får vara kreativ i allt från produkt till hemsida och samtidigt bygga något som har en positiv påverkan på omvärlden. Vi fick chansen att ställa några frågor till honom om hans varumärke:

Vad är RÔKA?  

RÔKA är ett svenskt smyckesmärke som vänder sig till alla som intresserar sig för hållbarhet och socialt ansvar. Jag tycker det är otroligt tråkigt att definiera min målgrupp efter kön och ålder osv. och går istället på de som delar värderingar med mig och RÔKA.  

Hur kom idén med att starta RÔKA?  

Intresset för smyckesdesign började med ett slumpmässigt besök på en hantverksbutik där jag köpte nylonsnöre och dyra, fula plastpärlor. Efter hand började jag experimentera med mer kvalitativa material och lära mig hur jag kan skapa en kvalitativ produkt för hand. Efter det kom idé för varumärkets själ som jag tidigt grundade i hållbarhet och socialt ansvar. Den senare delen innebär att varje kollektion är öronmärkt för ett specifikt ändamål till vilket vi donerar en summa (ca 10%) per produkt.

RÔKAs hållbarhet

Hur är ni hållbara?

Dels håller vi all tillverkning vi kan i Sverige och använder svenska material. I Sverige har vi ganska bra lagstiftning och regler som skyddar både miljö och människor så det vill vi främja. Ovanpå det använder vi förnybara eller återvunna material. I exempelvis HÔMAGE-kollektionen är det 100% återvunnet silver som vi gjuter och sedan gör finishen för hand. Trät i förpackningarna kommer från nordiska skogar som har ett internationellt erkänt sätt att ta hand om våra skogar. Vi minskar också koldioxidutsläpp då jag tillverkar i eller omkring Stockholm. Till exempel kan jag hämta alla delar i HÔMAGE hos mina leverantörer via kollektivtrafiken.  

Varför är det viktigt att vara hållbar?

Vi har det vi har på jorden men vi blir bara fler och fler. Ska alla få en chans att leva ett drägligt liv måste vi begränsa oss och samtidigt bli bättre på att ta hand om avfall och bli bättre på återvinning. Om alla offrar något nu slipper alla förlora allt i framtiden. Det är ganska enkelt tycker jag.  

Varför ska man köpa RÔKA?

Målet med RÔKA är att ha minimal negativ påverkan på miljön och samtidigt kunna hjälpa människor. Vi stöttar t.ex. WWF, WaterAid, Föreningen Storasyster och Teskedsorden och genom dem kan vi stärka utsatta människor och djur. Våra kostnader blir automatiskt högre då vi är noga med var våra material kommer ifrån och hur de tillverkas. Det medger rent samvete men också till ett högre kostnader och därmed pris för våra kunder. Förhoppningen är att kunden ser det lite som ett ställningstagande och ett RÔKA runt handleden innebär ett vittne till det.  

Hur köper vi era produkter?

Vår främsta kanal är vår hemsida där vi säljer till hela världen men man kan också hitta oss hos återförsäljare som t.ex. Nationalmusem.  

Tack så mycket Ted för din tid här i bloggen. Vi önskar dig ett stort lycka till i framtiden!
För fler julklappstips kolla in blogginlägget med hållbara julklappar med impact 2020.

1 Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *