fbpx
Logga in

Hitta hållbara arbetsgivare med hjälp av PkByrån

hitta hållbara arbetsgivare

Att hitta hållbara arbetsgivare är inte helt lätt. Men det finns många arbetsgivare där ute som vill jobba både för ett bättre arbetsliv och för en mer hållbar värld. PkByrån tipsar om hur man hittar dem.

För de organisationer som själva behöver utveckla sin egen organisations sociala hållbarhet så finns vi på PkByrån. Vi arbetar med konkreta metoder som helt och hållet är anpassade efter de verkliga och ganska specifika behov som dyker upp ute hos våra kunder.

När vi är klara vet de hur de ska göra för att själva kunna utvecklas inkluderande och hållbart – samtidigt som de ser till att det syns tydligt inifrån och ut. Men hur ska man som arbetssökande veta vilka företag som har lyckats med detta?

Hållbarhetsmodell

Vi brukar prata om en modell där hållbarheten ska synas och vara genomgående i företagets alla delar – i allt från kommunikationen till rekryteringen och inte minst hur arbetsplatsen upplevs av alla de som jobbar i organisationen.

I de fall där alla delar följer en tydlig linje kan man också prata om ett trovärdigt företag och en trovärdig arbetsplats, där hållbarhet oavsett vilken form den tar sig inte bara blir ett modeord.

Vare sig du är ute efter en karriär där ditt jobb har en positiv påverkan eller om du “bara” vill arbeta i en organisation som ser sina medarbetare som en investering (snarare än en slit-och-släng-vara) så är det en poäng att fundera på vad det är för värden som är viktiga för dig. När du har det klart för dig är det dags att titta efter lite noggrannare hos de företag som verkar intressanta. På så sätt blir det lättare att hitta hållbara arbetsgivare.

Organisationens kommunikation – eller ibland också brist på kommunikation – är den första och enklaste vägen att skaffa sig en inblick i hur det skulle kunna vara att arbeta hos dem. Om du sedan ges chansen att ställa frågor så kan du komma ännu lite närmare.

Checklistan

Vi har en enkel lista med ingångar att fundera över när du letar. Eller att ha med i ett möte med en potentiell arbetsgivare.

  • Kommunikation – Hur ser organisationens kommunikation kring arbetsplatsen ut, till exempel på karriärsidor, i sociala medier eller i rekryteringsannonser? Känns det som att alla medarbetare är värdefulla? Kan du föreställa dig själv som anställd där?
  • Hållbarhet – Hur jobbar organisationen för social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet? Ställer du upp på deras värdegrundsarbete, deras affärsmodell, deras produkter, deras hållbarhets- eller miljöplanering?
  • Balans – hur jobbar arbetsgivaren för att du ska kunna kombinera arbete med privat- och/eller familjeliv?
  • Stress – hur gör de för att du som medarbetare ska ha en hållbar arbetsbörda? Hur ser strategierna ut för att motverka och förebygga ohälsosam stress?
  • Jämlikhet och mångfald – är de tydliga med hur de arbetar för jämlikhet och mångfald? Har de ett aktivt arbete för en inkluderande arbetsplats?

 

Visa för en arbetsgivare att du är noga med ditt eget välmående och ställer krav. Detta visar att du är ansvarstagande och kan bli en långsiktig tillgång. En organisation som är trovärdig i sitt jämlikhets- och hållbarhetsarbete kommer att värdesätta en medarbetare som ställer de rätta frågorna. Och ju fler som ställer dem, desto mer positiv förändring kring hur vi jobbar – och för vem.

Tack snälla Johanna Willstedt Buchholtz från PkByrån för dessa bra tips! Foto av Stina Gränfors. På bilden från vänster Hannah Lemoine, Johanna Willstedt Buchholtz, Sanna Lilie och Frida Stjernholm. 

Här hittar du fler tips på frågor till arbetsintervjun.

När du väl har hittat din hållbara arbetsgivare finns här ett blogginlägg med tips på hur du bibehåller ditt hållbara arbetsliv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *