fbpx
Logga in

Zebras Unite frammarsch – vill ersätta enhörningen

Zebras Unite frammarsch

Zebras Unite frammarsch startade som en motrörelse till ”Unicorns” (så kallade enhörningar vilket är privatägda företag med en värdering över 1 miljard dollar). Den började som en tanke av Jennifer Brandel (CEO & Co-founder, Hearken, och Mara Zepeda (CEO & Co-founder, Switchboard. Likt ett frö slog den rot och spred sig. De ifrågasatte uppstartarvärldens hårda jobbklimat där attityden är att växa så stor som möjligt på så kort tid som möjligt. En attityd som lämnar lite utrymme till respekt för klimat och medmänniskor. De såg ett problem där deras affärsidé att skapa samhällsnytta istället för exponentiell tillväxt inte var sexig nog för investerare och riskkapitalister. Ironiskt nog går 90% av alla Startups under, majoriteten av dem redan inom 20 månader.

Blogginlägget

De publicerade ett blogginlägg kallat “Sex & Startups” 2016. Där manade de för en alternativ finansieringsmodell för företag som vill skapa positiv samhällspåverkan (impact). Därefter spred sig ryktet snabbt, påhejarropen var starka och följarskaran växte. Efter det joinade Aniyia Williams och Astrid Scholz och de bildade tillsammans Zebras Unite.

Ett år senare publiserade de artikeln “Zebras Fix what Unicorns Break” och responsen var överväldigande. Astrid skriver: ”We had given name to something that had been brewing for a while. A collective sense, albeit individually experienced, that something is deeply wrong with the prevailing narrative of startups and IPO-hungry founders, with their venture-fueled lust for market power at all cost.”

Med några få enkla principer lägger de fram ett alternativt narrativ. Till skillnad från enhörningen finns zebran på riktigt. Den är både vit och svart, de strävar både efter syfte och vinst. Ränderna representerar diversitet och komplexitet i en verksamhet. Sedan innehåller de utmaningar som löses genom att samarbeta med ett empatiskt och medvetet ledarskap. På så sätt inkluderar en zebraverksamhet sina medarbetares och planetens behov.

Manifestot

Zebras Unite frammarsch består av ett manifesto som visar vad ett Zebraföretag är, gör och står för. De jämför i denna tabell hur en zebraverksamhet fungerar med sin mystiska kusin enhörningen:

Zebras Unite frammarsch

Till sist avslutar de sitt blogginlägg med en uppmaning att ansluta sig till rörelsen. Därefter har de fortsatt sitt arbete med fler publiceringar, fler har anslutit sig till rörelsen och den växer så att den knakar. Alltså är det dags att ta denna rörelse till Sverige, är du med oss?

Följ Impact Jobs för mer info om Zebras Unite frammarsch!

För att lära dig mer inom detta temat se inlägget om ”New Work”.

2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *