fbpx
Logga in
Lämna ditt CV

5 tips till ett mer hållbart arbetsliv

kvinna med dator i säng, hållbart arbetsliv

Utbrändhet sprider sig i vårt samhälle och kryper ner i åldrarna. Det tar långt tid att återhämta sig från och många säger att efter 10 år är de fortfarande inte helt återställda. Vi måste börja arbeta preventivt med utbrändhet och motverka att så många går in i väggen. Vad kan man göra för att få ett mer hållbart arbetsliv?

Work-life-balance. Ett ord som är viktigt att belysa samtidigt som det är väldigt mycket lättare sagt än gjort. Vad som i alla fall är bra är att folk pratar om det.

Arbetslivet är i förändring och saker som att vilja ha fritid är inte längre tabu att säga.

Men hur får man det att fungera rent praktiskt?

Här kommer fem tips på hur du kan hitta balans i ditt liv mellan arbete och fritid:

  1. Äg ditt behov av återhämtning. Prata om det högt med kollegor och vänner. Hitta inte på en ursäkt för att inte komma till vad nu än folk bjuder in dig till. Utan prova att säg som det är ”Tyvärr känner jag att jag behöver en dejt med soffan ikväll, men gärna en annan gång”. Du är inte en dålig vän eller kollega för att du inte hänger med på allt. Lämna FOMO:n för den är inte din vän. 
  2. Våga prova att säga nej. Livet är egentligen för kort för att göra massa saker man själv inte vill. Maktsalongen tipsade att granska ditt schema för veckan och försök att ta bort en grej. De har för övrigt startat projektet ”Lite mycket nu” som ska lära dig att bättre hantera stress.
  3. Prata med din arbetsgivare. Fråga om de har någon stresspolicy. Hur kan de hjälpa att förhindra sin arbetskraft att bränna ut sig? Det borde verkligen ligga i deras intresse att deras arbetstagare känner att de har ett hållbart arbetsliv då det kommer att kosta dem oändligt mycket mer i både pengar och resurser om någon i deras team blir sjukskriven.
  4. Ta reda på vad du behöver för att slappna av och schemalägg det som en aktivitet. Är det en promenad i skogen eller träning eller meditation? Kanske en salig blandning? Prova ut, schemalägg och ta dig tiden att faktiskt utföra det.
  5. Gör absolut ingenting. På hollänska heter det ”niksen”. Känner du ofta att du behöver en semester efter semestern? Kanske din semester ska innehålla lite av ingenting. 

Att hitta balansen mellan arbete och fritid är inte lätt. Förhoppningsvis kan dessa tips hjälpa dig att bryta gamla mönster och gå mot och en mer hållbar livsstil. Vi önskar dig all lycka till!

För tips att lindra (klimat)ångest läs detta blogginlägg.

Photo by Victoria Heath on Unsplash

2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *