fbpx
Logga in

Add Gender – normingenjörer som kämpar för jämställdhet

I detta blogginlägg följer vi Louise som studerar etnologi på Kulturvetarprogrammet, Stockholms Universitet. Just nu praktiserar hon på konsultföretaget Add Gender AB.

Under min tid som student har diskussioner om normer, mångfald och klass genomsyrat majoriteten av alla ämnen, och fått mig att bli mer medveten i min egna vardag. Valet att studera etnologi berodde på det växande intresset av sådana frågor som uppstod när jag bodde i London efter studenten. Att bo i London fick mig att öppna ögonen för ett mångkulturellt samhälle. Men jag upptäckte även klasskillnader som avgör hur man blir socialt placerad i samhället utifrån exempelvis kön, utbildning eller yrkestitel.

Genom att följa mina intressen landade jag på Add Gender. De jobbar för att skapa jämställdhet i näringslivet genom att arbeta med normbrytande, normkreativa och normkritiska frågor. Pernilla Alexandersson är min handledare samt VD för Add Gender som hon grundade år 2008. På Add Gender får jag som praktikant göra lite allt möjligt, vilket enligt mig är roligast! Allt blir inte exakt som man planerat, utan behöver plötsligt kastas om i både planer och prioriteringar. Det mesta blir att assistera Pernilla genom olika projekt; strukturera och planera inför kommande event, föreläsningar, workshops och kunduppdrag. En stor salig blandning som gör praktikplatsen spännande och kul!

Förutom den saliga blandningen är det också intressant med den drivande kraft om jämställdhet inom Add Gender. För att behålla den drivande kraften frågar sig Add Gender frågan “Vad är mitt varför?” Varför arbetar jag för ökad jämställdhet? Pernilla berättar ett eget exempel från när hon själv var fem år, där hon blev exkluderad och inte fick leka med Lego på grund av sitt kön.

Hitta ditt varför

Liknande princip om orättvishet finns i mitt egna varför, då frågan “vem ska sköta om hemmet?” kom fram i klassrummet på högstadiet. Pojkarnas svar som “Kvinnan ska göra allt” gjorde mig rasande. Och jag lovar, jag var inte den enda som var förbannad. Jag började fråga mig själv; “Är det så här killar ser sin framtid? Är det så min framtid kommer se ut när jag har egen familj? Vad händer med mina drömmar och mål för framtiden? Har inte jag lika mycket rätt som killarna att få drömma?” Detta vill jag svara till mitt 12-åriga jag: JO! Du har rätt att få drömma precis som alla andra! Du har rätt att skapa din egna framtid! Skit i vad andra tycker, you do you!!

Detta scenario och alla andra erfarenheter efter har haft stor prägling hos mig och är idag en stark grund i mina värderingar. För mig idag är det viktigt att arbeta för jämställdhet och jämlikhet i vårt samhälle. En person med vissa privilegier (exempelvis fina höga yrkestitlar, pengar, hög social status) är inte viktigare för det i människovärde.

En person med ledande roll har mycket påverkan, ja, men då ska man inte placera sig i en högre position än sina anställda och/eller kollegor. Respektera dem och var tacksam för att de finns i din verksamhet eller organisation!

Enligt mig måste man dessutom vara medveten om sina privilegier och hur det påverkar andra. För att skapa inkludering och jämställdhet är det viktigt att de med mycket privilegier kan lyfta upp andra. Att man hamnar på samma nivå, att det inte finns någon skillnad mellan en praktikant och en VD. Arbetsrollerna är olika, men människovärdet är samma.

Varför är detta viktigt?

Tack vare mina erfarenheter i London och studierna, har jag blivit mer medveten att det fortfarande finns stora brister på jämställdhet i vårt samhälle. Många kan uppleva att det är jämställt i Sverige, men tyvärr är det majoriteten vita män som har den uppfattningen. Om man frågar andra beskriver de oftast en helt annan bild av jämställdhet i Sverige. För mig är frågor om jämställdhet och jämlikhet viktiga i alla slags sammanhang, exempelvis att alla anställs utifrån ens kunskaper och inte ens könsidentitet, utseende eller etniska bakgrund. Det handlar även om tillgänglighet och att skapa inkludering för alla, vilket jag anser är viktigt för alla verksamheter och organisationer. Genom att skapa inkludering kan verksamheten också växa och bli större, med också en välkomnande känsla för alla.

Add Gender tar regelbundet emot praktikanter och arrangerar även utbildningar som leder till titeln certifierad normingenjör så håll utkik i jobbannonserna eller på deras hemsida addgender.se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *