fbpx
Logga in
Lämna ditt CV

New Work – ett gammalt koncept

två tomtebloss i skymningen - new work

Konceptet New Work började för nästan 40 år sedan, så värst nytt är det egentligen inte längre. Däremot är det allt annat än utdaterat. Sjukskrivningar skjuter i höjden, många känner inte sig nöjda på sin arbetsplats och fler byter jobb oftare än någonsin. Hur ska vi klara av att hänga med i arbetslivets svängar? Stora förändringar krävs. Synen på hur vi arbetar måste uppdateras och anpassas. 

Vad kan arbetsgivare göra för att deras arbetskraft inte slits ut? Hur gör man det glädjefyllt att jobba? New Work erbjuder en del idéer. På 80-talet myntades New Work av Frithjof Bergmann i USA. Målet var att modernisera arbetslivet, göra arbetssättet mer mänskligt, flexibelt och ge individen mer frihet.

Under industrialiseringens era var arbete något jobbigt man var tvungen att ta sig igenom tills man gick i pension. Denna syn på en karriär höll sig i nästan 200 år. Bergmann ville ändra perspektivet och menade på att jobb kan också vara något lustfyllt, lärorikt och meningsfullt. En ny hållbar inställning till arbete behövdes. 

Med det ställde Bergmann 3 krav på New Work:

  • Alla ska arbeta med något de vill jobba med och vad de tycker är roligt. Om detta inte kan uppfyllas blir nästa två kraven desto viktigare.
  • Kreativ frihet och möjligheten att vidareutvecklas. Trivs man inte längre med vad man gör ska det finnas alternativ och andra karriärsvägar att gå. 
  • Ett aktivt sammanhang i samhället. Individen måste känna att den är inkluderad och bidrar till en positiv samhällspåverkan. 

Lika relevant nu som då

Istället för att lägga ut enorma kostnader när skadan redan är skedd (t.ex. sjukskrivningar) kan företag istället satsa de pengarna i preventiva åtgärder så som stresshantering, rörelseaktiviteter eller volontärarbete. Ett exempel på detta från verkligheten är bland annat samarbetet mellan tre kommuner i Skåne för ett hållbart arbetsliv där varje arbetsplats och chef har fått kompetensutveckling anpassade efter deras behov. 

Initiativet Hållbart arbetsliv är också ett jättebra exempel inom offentlig sektor som vi behöver mer av. De stöttar verksamhetsutveckling för långsiktig social och organisatorisk hållbarhet, genom olika program av tjänster för att motverka stigande sjuktal och främja ett längre arbetsliv. På många fronter har vi kommit en lång väg, samtidigt inte alls så långt som många hade behövt.

Det är enkelt. Om man gillar sitt jobb, kommer man vara mer lojal, produktiv och hålla längre på arbetsplatsen. Dagens arbetsgivare måste investera ännu mer i personalens välbefinnande. 

Sätt dina krav redan idag. Ta inspiration från våra kriterier. Eller i alla fall fundera på vad din arbetsgivare hade kunnat göra bättre och låt dem veta. Det finns ingen bättre förändring än den som börjar med dig. 

Läs mer om Zebra-rörelsen med New Work-anda.

Photo by Ian Schneider on Unsplash

1 Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *