fbpx
Logga in
Lämna ditt CV

Tips på frågor till arbetsintervjun

Att söka en tjänst innebär många steg i form av att tyda arbetsannonsen, skriva ett träffsäkert och koncist CV samt personligt brev, och bli kallad till arbetsintervjun där du förväntas att ha smarta och genomtänkta svar på intervjuarnas frågor. På intervjun förväntas du som sökande av tjänsten att vara påläst om verksamheten och tjänsten, samt ha genomtänkta frågor till intervjuarna och chefen. Det sistnämnda är lättare sagt än gjort, och därför bjuder vi på lite tips på frågor att ställa. I ett tidigare blogginlägg tipsar Nathalie på Talentfind om hur du optimerar ditt CV.

En arbetsintervju kan lätt kännas som ett korsförhör, men tänk på att det är en inbjudan från den som rekryterar som är nyfiken på vad du som söker tjänsten kan bidra med både personligt och professionellt. Det är även en möjlighet för dig som jobbsökare att ställa frågor om tjänsten, arbetsplatsen och chefen. Rekryteraren vill ha svar på den sökandes motivation, engagemang, personkemi och tidigare erfarenheter. Men vad är intressant för dig som jobbsökare att fråga om?

Tips på frågor

Innan intervjun läser du på om företaget/organisationen, deras vision och mål för att kunna ställa frågor om verksamheten. Samt att nedan följer ett större urval av frågor att ställa på en arbetsintervju. Anpassa själv vilka frågor du ställer utifrån utifrån typ av tjänst och typ av intervju.

Frågor gällande tjänsten och arbetsplatsen
 • Vad är tjänstens huvudsakliga ansvarsområde?
 • Vilka mål är satta för tjänsten och hur vill företaget/organisationen att målen ska uppnås? Vilka mål finns på företaget/organisationen och hur kom de fram till målen (om de är baserade på sunda tankar eller utopier)?
 • På vilket sätt mäter företaget/organisationen mina prestationer?
 • Be dem att berätta om någon affär eller projekt som inte gick som förväntat och varför, samt om en affär/projekt som gått bra och varför. Hur ser de på misslyckanden, om någon gör fel eller om något blir mindre bra?
 • Vilken typ av stöd och kompetensutveckling kan jag förvänta mig från företaget/organisationen?
 • Vilka modeller, verktyg eller typ av mjukvara använder företaget/organisationen?
 • Vilka svårigheter kan jag stöta på för att uppnå uppsatta mål (i normala fall)?
 • Vad förväntar sig företaget/organisationen av sina anställda och speciellt från mig i denna tjänsten?
 • Vilka är mina närmsta kontaktpersoner på företaget? Vilka kommer jag jobba närmast? Vilken (projekt)organisation kommer jag vara en del av?
 • Finns det några expansionsplaner?
Frågor gällande arbetsklimatet och din ersättning
 • Hur stor är personalomsättningen? Och hur ser de på balansen mellan arbete, familj och fritid?
 • Hur höga sjukskrivningstal är det på arbetsplatsen? Har de en stresspolicy? Hur arbetar de med att förbättra arbetsmiljön? Fråga även om det är möjligt att få ta del av den senaste medarbetarundersökningen.
 • Har företaget/organisationen ett kollektivavtal? Om inte behöver du fråga om saker som tjänstepension, arbetstider, semesterdagar, osv. Fråga även arbetsplatsens fackliga ombud samt skyddsombud om de har någon information som du borde ha koll på. Fråga om förmåner som friskvårdsbidrag, föräldralön och företagshälsovård.
 • Vilken typ av chef hen ser sig själv som och vilken typ av ledarskap chefen tillämpar. Hur agerar chefen vid konflikter eller liknande, och hur firar chefen framgångar? Be om en beskrivning av hierarkin och beslutsvägarna på företaget/organisationen.
 • Varför är företaget/organisationen ett bra ställe att arbeta på?
 • Hur skulle ni beskriva företags- och arbetsplatskulturen? För att få en känsla av stämningen/arbetsklimatet på arbetsplatsen frågar du exempelvis om det genomförs gemensamma aktiviteter som fredagsfika, lunchpromenad, teambuilding eller after work. Du kan även få be om att få kolla runt på kontoret samt om du får träffa dina blivande kollegor (lämpligt att fråga om i ett senare skede av anställningsprocessen).

Foto av Tim GouwUnsplash

1 Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *