fbpx
Logga in

Vem ska få skälig lön?

alla borde få skälig lön

Som jobbförmedlare ser jag ett återkommande problem. Överallt ser jag erbjudanden om oavlönad praktik istället för ett jobb med skälig lön. Hur hållbart är det egentligen?

Långt steg mellan praktik och ett ”riktigt jobb”

För att komma in på arbetsmarknaden hoppar många från praktik till volontärjobb och tillbaka igen för att skaffa sig erfarenhet. Det är lätt att inbilla sig att ingen kommer att anställa en utan erfarenhet. Dessutom finns det massor med möjligheter att ”få erfarenhet” via  en praktikplats och kanske ”få in en fot i arbetslivet”. Men till mångas förtvivlan är fortfarande steget till ett jobb med skälig lön långt bort. 

Det är förståeligt från organisationers och företags sida att deras budget inte är  överdrivet stor för att anställa vem som helst, hur som helst. De behöver hushålla sina resurser på bästa sätt till största inverkan. Men vem ska få en skälig lön? Den sociala sektorn, det vill säga organisationer vars verksamhet går ut på att lösa ett samhällsproblem, leds under parollen ”men du gör ju inte detta för pengarna utan för att bidra till en bättre värld” och detta måste upphöra! Det är inte rimligt att man ska behöva välja mellan att göra gott och att erhålla en skälig lön. Det är inte bara inom den sociala sektorn utan även inom många andra områden som till exempel vården, kultur- och sportvärlden där arbetskraften tas för givet. Detta under premissen att utförandet av yrket är den anställdes kall och passion. 

Oturligt nog betalar passion inte räkningarna. 

Impact företagens framfart och samhällsvinst

Här visar socialt entreprenörskap tydligt att det går att ha en affärsmodell med grund i att påverka samhället positivt, det vill säga göra skillnad på riktigt, SAMTIDIGT som man ger arbetare en skälig lön. Dessutom blir konsumenter mer medvetna och kräsna gällande arbetsgivare och deras hållbarhetsarbete, så det är hög tid för företag att ställa om. Vi måste tänka om och skapa värdiga jobb med skälig lön för alla. Alla måste bli inkluderade i vår framtid, annars blir den inte hållbar. Vi måste sluta det enorma maktgapet mellan arbetstagare och arbetsgivare.

Med Impact Jobs community vill jag stärka jobbsökarens position och uppmana företagen att sätta en skälig lön även för praktikanten. För de utför faktiskt ett jobb, ett jobb som tar tid, kraft och engagemang. Ett jobb som är värt att få ersättning för. Att få erfarenhet och go’ laganda i all ära, men vi alla måste också äta och betala hyra. Hållbarhet betyder också att vi människor ska hålla hela vägen. Med Impact Jobs peppar vi jobbsökare tills de förstår att de duger, att de är värda ett schyst arbetsliv med en trygg miljö. Samtidigt som vi stöttar och uppmuntrar företag och organisationer att eftersträva att vara den bästa arbetsplatsen den kan. Företag måste ta sitt hållbarhetsarbete på allvar, både externt och internt. En trygg arbetsmiljö är minst lika viktigt som en utförlig strategi. 

Maktbalansen mellan arbetstagare och arbetsgivare behöver jämnas ut. Detta kan vi åstadkomma om jobbsökare ser sig själv mer som konsumenten istället, där arbetsgivaren är produkten. Om fler arbetsgivare “väljs bort” när de anses inte leva upp till grundläggande kriterier måste de ändra på sig för att bättre attrahera talang. För att utan talang är företag ingenting. 

På återseende. Mvh Kristina Bohnerth, VD och grundare för Impact Jobs.

Photo by Mimi Thian on Unsplash

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *