fbpx
Logga in
Lämna ditt CV

Åsa har skapat ett jobb som passar in i livet

Efter drygt 10 år som Executive Assistant på flera storbolag kände Åsa att det var dags att göra nåt nytt. Även om hon gillade variationen i arbetsuppgifterna så var hon trött på den långa pendlingstiden till kontoret. Väl på plats så var cheferna som hon jobbade för ofta var upptagna i möten eller borta på tjänsteresa.

Jag kände att hela mitt liv kretsade kring jobbet, trots jobbet egentligen bara borde vara en – om än viktig – av många pusselbitar i livet.

Genom nätverkskontakter hade mött Åsa entreprenörer som uttryckte att de verkligen skulle behöva en assistent som fixar allt det där andra. I många fall stod det VD på deras visitkort men i själva verket jobbade de som allt-i-allo. De ägnade mycket av sin tid åt bokningar, trasiga datorer och möbelinköp. Långt från visioner, strategier och lönsamhet som en VD borde fokusera på. Trots det kunde de flesta inte anställa en assistent på heltid, eller ens på deltid, vilket gjorde det svårt att hitta en kompetent person som ville jobba på såna villkor. Det här dilemmat blev embryot till Åsas affärsidé och sedan 2019 driver hon Virtea Virtual Executive Assistant.

Virteas affärsidé

Åsas övertygelse är att ett företag fungerar som bäst när alla gör det de faktiskt är anställda för. Det gäller oavsett om man är programmerare eller VD. När man lägger sin energi där man gör mest nytta, kommer företaget att gå bättre och trivseln bland de anställda ökar. En Virtual Executive Assistant är proffs på just administration och kan effektivt ta hand om allt det där andra. Det frigör tid för övriga att skapa långsiktiga resultat. Virtea jobbar helt digitalt och i abonnemangsform. Det betyder att kunderna signar upp sig för mellan 15 och 60 timmar per månad. Virtea finns sen tillhands när det behövs, i den omfattning som behövs, för de arbetsuppgifter som behöver utföras just då. Åsas kunder betalar inte heller för toalettbesök eller småsnack vid kaffemaskinen utan den tid som debiteras är verklig arbetstid. Flexibelt, prisvärt och hållbart för alla inblandade!

Business med hjärta

Åsas värdegrund i bolaget kallar hon Business med hjärta. Det betyder att hon är noga med att professionellt ha ordning och reda på kund- och sekretessavtal. Samtidigt vill hon att relationen till kunden ska vara empatisk och hjärtlig.

”Det ska kännas tryggt att anlita Virtea. Som mångårig Executive Assistant så har jag stött på de flesta utmaningar som kan uppstå i en organisation. Jag vill att kunden ska våga lita på min erfarenhet och förmåga att lösa problemen”.

Hittills har Åsa inte haft några problem att fylla sin kalender med uppdrag. De flesta kunder kommer via LinkedInkontakter eller så har de hittat Virtea genom att googla. ”Mitt eget varför attraherar likasinnade. Om jag är tydlig med mitt förhållningssätt kommer jag få kunder som tänker på samma sätt. Det gör att vi trivs tillsammans.” Hon är fullbelagd sen ett år tillbaka och har under de senaste månaderna utvecklat företaget och fått tre kollegor i Virtea. Alla är rutinerade chefsassistenter med minst tio års erfarenhet. ”Det känns verkligen inspirerande att ha kollegor att jobba med nu. Konferenserna blir roligare och det minskar personberoendet för våra kunder. Om någon blir sjuk kan vi också täcka upp för varandra.”

Framtidsriktning

Framtiden för Virtea ser ljus ut. Åsa jobbar avsiktligt utan klassisk vision, femårsplan och detaljerad strategi. Inte minst under det senaste året har det blivit tydligt att faktorer i omvärlden kan omkullkasta även den mest genomarbetade visionen. Hon väljer istället att styra företaget i en riktning.

”Oavsett om omvärlden förändras eller om jag byter ståndpunkt, så är det helt klart enklare att byta riktning än att byta vision. Utmaningen handlar om att potentiella kunder ska börja tänka i nya banor. De vet inte alltid att det jag säljer ens finns. En person som aldrig hört talas om något annat än en cykel kommer inte leta efter en affär som säljer bilar.”

Flera av de megatrender som drar över världen nu som digitalisering, globalisering, hållbarhet och i viss mån ruralisering i pandemins spår, ligger väl i linje med Åsas affärsidé. Virtea kan ha sina kunder och kollegor lokaliserade varsomhelst i världen och kan jobba från sommarstugan på landet eller från fritidshuset i Spanien. De behöver inte lägga tid på pendling, de använder knappt några papper utan jobbar helt virtuellt. Åsa har inte för en sekund ångrat att hon tog karriären i egna händer.

Personlig hållbarhet

”Det är egentligen ganska enkelt – det som går bra är min förtjänst och det som går dåligt är mitt ansvar. Som företagare kan jag styra min vardag och jobba på ett sätt som passar in i livet istället för att anpassa livet efter jobbet. Jag kan jobba 12-timmarsdagar när jag vill för att nästa dag ta en halvdag ledigt och åka till kolonistugan med barnen. Jag kan styra min tid och prioritera mitt välmående istället för att stressa efter omöjliga deadlines som någon annan satt upp. Dessutom känns det bra i hjärtat att kunna hjälpa andra att fokusera på sin kärnverksamhet och det de brinner för. Det är personlig hållbarhet för mig”.

#businessmedhjärta

#virtea

#hållbartarbetsliv

Foto: Rickard Wicklund

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *