fbpx
Logga in
Lämna ditt CV

Köpstopp för livet

Jag började med köpstopp av en händelse. Jag jobbade då på bibliotek och fick syn på en bok som hette Köp inte den här boken av A-C Gramming. Den gav mig lust och inspiration. Nu har det  gått drygt sex år och jag ser mitt köpstopp som en livsstil då det har genererat ringar på vattnet och numera genomsyrar hela mitt liv och tankesätt. Jag har blivit politiskt aktiv, anammat ett minimalistiskt leverne och blivit än mer klimat- och miljömedveten.

När jag startade mitt köpstopp sålde jag alla mina böcker som jag tyckte tog plats. Ja, jag gick igenom mitt prylbestånd och skänkte bort massor. Jag ville befria mig från ägande, få luft i hemmet och ägna mig odelat åt köpstoppsårsprojektet. Det fortsatte sen av bara farten, av sig självt och för att det var kul, spännande och utmanande. Jag växte som människa. Nu är hållbarhet ett honnörsord och en självklarhet.  Att inte äga bil är ett ställningstagande.

Ett köpstopp innebär tid in på kontot och ett enklare liv med nya värderingar. Och nytt kommer till – tacksamhet för det jag har, en ökad uppskattning i det lilla, fler naturupplevelser. Listan kan göras lång. Jag ser inga nackdelar med mitt köpstopp då det inte är någon uppoffring utan tvärtom – ett sätt att satsa på ett grönare samhälle och att flytta fokus från tillväxt och statusuppdatering.

Främjar fantasi och kreativitet

Köpstopp är ett ställningstagande, eftersom jag anser att vi borde använda klart det som finns innan nytt produceras. Om jag har ett behov av en pryl eller ett plagg så låter jag den tanken cirkulera en bra stund innan jag agerar. Och faktiskt, allt som oftast sjunker önskemålet undan. Kanske finns det jag tror mig ha behov av redan hemma fast i annan skepnad. Kan jag sy om ett befintligt plagg? Efter en tids funderande kanske det visar sig att jag kan låna, byta eller ta en kik i en second hand-butik. Jag tycker att köpstopp är roligt men det kan vara en utmaning i skarpa lägen, då jag behöver använda min fantasi och kreativitet.

Vår planet orkar inte med mer nyproduktion. Och vi är alldeles för få som inte har shopping som hobby. Mina främsta intressen är av köpstopp- och minimalismkaraktär; litteratur som lånas på biblioteket, löpning med framfotsisättning som inte kräver någon avancerad löparsko, matlagning, bad i havet året runt och min blogg, där flera inlägg om köpstoppsglädje är länkade.

Dock kommer ingen ifrån konsumtion helt och hållet; alla människor behöver mat, kläder på kroppen och bostad. Men man har ett val som faktiskt kan innebära en stor lättnad och en härlig känsla av att göra rätt. För klimatet, miljön och den egna hälsan.

Köper jag inget alls? Jodå. Skor och nån gång underkläder. Mat så klart. Och jag betalar hyra och laddar busskort precis som vem som helst. En ögonbrynshöjare brukar vara min mobiltelefon, som är en knappvariant utan internet. Som dessutom var till skänks från bekant som gick över till en nyare variant. Att gå hemifrån utan internet är fantastiskt befriande. Min mobil är en telefon att ringa på. Sms funkar också. Det räcker så.

Börja enkelt

Men hur gör man nu då? Är det bara att sluta konsumera? Nej, det är ju inte det. Börja enkelt! Starta med köpfria dagar. Skriv upp det du köper under en vecka. Bestäm dig för att spara 100 kr. Ha en köpfri månad med en belöning efteråt. Laga och vårda det du har och ta hand om dina ägodelar. Äg bara det du älskar och har bruk för. Låna, byt, skänk, sälj.

Prova ett köpstopp! Det är enkelt OCH utmanande. Det ger livet mervärde, förnöjsamhet och ett medvetande i vad som är viktigt.

Lycka till!

Jeanette Sandelin

1 Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *