Logga in
Hitta ditt jobb

Boosta social hållbarhet på 4 sätt

boosta social hållbarhet

Hållbarhet är sammanvävandet av ett välmående samhälle utifrån ekonomiska, miljömässiga och sociala perspektiv. Ekonomi och miljö är greppbara koncept som de flesta känner till och vet något om. Men social hållbarhet kan vara lite svårare att förstå. Konceptet är komplext och dynamiskt så jag ska i detta inlägg försöka belysa hur jag ser på social hållbarhet. Vad man kan göra för att själv boosta social hållbarhet och bidra till en mer hållbar värld? Jag ser det som hur vi människor förhåller oss till varandra. Hur ett samhälle i stort interagerar som ett community och hur vi beter oss mot våra medmänniskor. Social hållbarhet handlar bland annat om rättvisa, jämställdhet, mänskliga rättigheter, att bekämpa fattigdom och stänga att inkomstgapet. 

Social hållbarhet är beteendeförändring till en mer hållbar livsstil. Vägen till en hållbar livsstil är till stor del redan utstakad. Mycket vet vi redan, många hållbara alternativ finns, men hur tar vi steget till att folk ska förhålla sig till detta? Det börjar med dig själv. Det går inte längre att underskatta konsumentens makt. Utan den hade vi inte haft produkter utan palmolja, ett fantastiskt uppsving för ekologiska produkter och fler tågresor för att bara ge några exempel. Våra politiska ledare ska finnas där för oss, glöm aldrig det.

Genom att göra din röst hörd kan du boosta social hållbarhet. 

1. Våga fråga. Våga fråga om butiken på hörnan kan rea ut det som börjar bli gammalt. Om du ser något med någon skavank eller med kort bäst före fråga om du kan få det billigare. Fråga vilka livsmedel som blivit transporterade med flyg för det är en no go. Fråga om din favoritrestaurang kan göra fler vegetariska rätter. 

2. Genom att fråga till exempel din närbutik eller restaurang om hållbarhet har du lyft ämnet. Utmärkt! Gör även det i andra sammanhang som till exempel under fikan på kontoret, vid middagsbordet eller på släktkalaset. Prata om hållbarhet, våga lyft ämnet och prata om varför är det viktigt för dig. Det kan kännas obekvämt om andra tycker du är dryg eller en extrem miljönisse, men stå på dig på ett empatiskt sätt. Döm inte andra utan var nyfiken och informativ. Fråga andra vad de tycker eller om de har hört om den senaste snackisen. 

3. För att kunna ta hållbarhetssnacket med trovärdighet är det viktigt att du läser på och håller dig á jour. Ta reda på fakta, det är så lätt nuförtiden! Gå på ett seminarium/webbinarium. Följ en blogg, till exempel husligheter eller klimatnytt. Du behöver absolut inte kunna allt, men ju mer insatt du är desto bättre. 

4. Hitta ditt sällskap, ditt community. Joina grupper eller gilla sidor på Facebook, till exempel Medveten Konsumtion eller Klimatklubben. Det känns skönt att vara i ett sammanhang och kunna “umgås” med människor som förstår dig och vill diskutera liknande frågor. Detta inte sagt att vi ska avskärma oss från resten av världen utan ha sina jämlikar som ett stöd när det känns tufft. 

Att vi skapar hållbara samhällen nu är avgörande för vår hållbara framtid. Tack för din medverkan!

Photo by Graph Wyatt on Unsplash

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *