fbpx
Logga in
Lämna ditt CV

Hållbara utbildningar att söka under 2021

Två uppslagna böcker på ett skrivbord

Det nya året har så sakta rullat igång och därmed även de årliga funderingar kring nystart och kommande utmaningar. För er som går i tankarna på att studera kommer här ett gäng tips och förslag på hållbara utbildningar att söka. Tipsen innefattar allt från program till kortare onlinekurser som du läser i ditt eget tempo.

Utbildningsprogram

Ansökan görs via antagning.se och sista dag att ansöka för utbildningsstart till hösten 2021 är den 15 april.

 • På Uppsala Universitet kan du läsa Masterprogram i hållbar utveckling som är ett internationellt och tvärvetenskapligt program. Målet med utbildningen är att du ska bygga på din kandidatexamen med kunskap inom hållbar utveckling ur flera perspektiv.
 • Lunds Universitet anordnar Masterprogrammet LUMES som är ett internationellt och tvärvetenskapligt program. Alltså bygger du på din kandidatexamen med färdigheter för att lösa problem kopplat till våra nutida, komplexa hållbarhetsutmaningar.
 • Linköpings Universitet bjuder in dig till att vara en del av lösningen  för en hållbar framtid. Masterprogrammet Science for Sustainable Development utvecklar komplexiteten i att skapa hållbara samhällen i linje med målen i Agenda 2030.
 • SLU är Sveriges lantbruksuniversitet med verksamhet över hela Sverige, med utgång ifrån huvudorterna Alnarp, Umeå och Uppsala. De erbjuder program på grundnivå och på avancerad nivå, exempelvis Samhällsutveckling – landsbygd och Civilingenjör i energisystem respektive Agricultural, Food and Environmental Policy Analysis och Environmental Communication and Management.
 • Vill du skapa starka organisationer som bidrar till hållbar samhällsutveckling? Blekinge Tekniska Högskola anordnar Magisterprogam i strategiskt ledarskap för hållbarhet. Som ett resultat kan du vänta dig att utbildningen rustar dig för att stärka den organisation du arbetar i och bidra till hållbar utveckling.
 • Stockholm Resilience Center har ett antal utbildningar på temat global hållbarhet. Masterutbildningen Social-Ecological Resilience for Sustainable Development introducerar dig till det komplexa förhållandet mellan människor och natur. Observera att ansökan ska vara inne den 15 januari.
 • Mer program på temat hållbarhet hittar du på antagning.se.

Fristående kurser

Diverse lärosäten och organisationer anordnar kurser på temat hållbarhet. Men här kommer ett urval att välja bland:

 • Miljöpsykologi, etik och kommunikation på Högskolan Kristianstad. Kursen ger dig en introduktion till miljöpsykologi och en ökad medvetenhet om allmänna och grundläggande etiska problemställningar inom miljöområdet.
 • SDG Academy erbjuder ett brett urval av kurser kopplade till hållbarhetsmålen i Agenda 2030. Lär dig exempelvis mer om hållbara matsystem och etik i handling. En del av kurserna läser du i egen takt. Däremot följer andra en uppsatt tidsplan.
 • På Ölands folkhögskola kan du läsa kursen Aktion för hållbar utveckling. Kursen ger dig redskap för att omsätta ditt engagemang för samhällsfrågor och hållbarhet i praktisk handling.
 • Uppsala Universitet anordnar distanskursen Hållbar utveckling och CSR där du lär dig grunderna i hållbar utveckling och företagens sociala ansvar.
 • Blekinge Tekniska Högskola har en rad kurser inom Strategiskt ledarskap för hållbarhet.
 • Stockholm Resilience Center anordnar en mängd kurser inom global hållbarhet, bland mest populära Världens eko. Därför att kursen beskrivs som en modig och populär introduktionskurs om hållbar utveckling som utmanar din världsbild och ger dig möjlighet att agera.
 • Medveten konsumtion erbjuder tre distansutbildningar om konsumtionens effekter på miljö, klimat och de som lever och arbetar där våra varor tillverkas. Kurserna heter ”Konsumtion, miljö och klimat”. ”Men vad ska jag äta då?” och ”Så blir du en cirkulent – framtidens hållbara konsument” och kursstart är den 15 mars.
 • På Karlstads universitet kan du läsa kursen Hållbar utveckling med fokus på klimatförändringar, och lära dig mer om klimatförändringar, hållbar utveckling, ekologiska kretslopp, resursanvändning och utvecklingsfrågor.

Innovation och omställning

 • Innovation och hållbar utveckling kan du läsa på Högskolan i Halmstad. Kursen kombinerar nya idéer, cirkulärt tänkande och hållbara affärsmodeller.
 • Eskilstuna folkhögskola anordnar den ettåriga kursen Ett år i omställning. Fokus under kursen är skapande av lokala lösningar på globala problem.
 • Omställningsnätverket erbjuder en grundkurs i omställning. Alltså denna kurs ger dig det du behöver för att kunna starta ett omställningsinitiativ på din ort och få det att lyfta.

Se även våra tidigare tips om 10 sajter med hållbar vidareutbildning och Gratis hållbara utbildningar online.

Foto av Aaron BurdenUnsplash

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *