fbpx
Logga in
Lämna ditt CV

Bli en cirkulent – framtidskonsument du också!

Ordet cirkulent blev ett nyord under 2020 men är redan ett etablerat fenomen. Bakom lanseringen av termen står Medveten Konsumtion med generalsekreterare Alexandra Davidsson i spetsen. “Det räcker inte längre att vara en hållbar konsument. Traditionell konsument är passé och vi måste alla satsa på att bli cirkulent – framtidskonsument – för att skapa en hållbar värld.” Medveten Konsumtion erbjuder nu en distansutbildning för att du ska få kunskap och verktyg för att kunna bidra till ett cirkulärt samhälle.

Utsläppen från nykonsumtion och prylhets är gigantisk. Vi svenskar köper 14 kilo nya textiler varje år, men plaggen används i snitt bara sju gånger. En nytillverkad mobiltelefon använder vi bara i två år innan vi skaffar en ny, trots att varje telefon genererar 86 kilo avfall i tillverkningsprocessen.

”Forskning visar tydligt att det finns stora miljövinster med att producera mer hållbara produkter. Men framförallt är det avgörande att vi köper färre men bättre prylar och att vi faktiskt använder de grejer vi redan har under längre tid. Vi behöver alla bli cirkulenter”.

Vad gör en cirkulent?

En cirkulent tar ansvar för en hållbar utveckling genom en medveten livsstil. Cirkulenten hyr produkter vid behov, lagar det som är trasigt, köper återbrukade varor och återvinner det som inte är brukbart. Vid köp av nyproducerat tänker cirkulenten på produktens kvalitet, möjlighet till återanvändning och material. Cirkulenten utgår alltid från behov och funktion – behöver du en borrmaskin, eller behöver du ett hål borrat? En cirkulent ser sig själv som användare istället för ägare av en produkt. Syftet är att optimera användningen av produkten under dess livscykel och att produkter som inte nyttjas ska tillbaka in i det cirkulära systemet.

Cirkulär konsumtion innebär att vi slutar tro att våra sopor ”försvinner” och att vi slutar elda upp värdefulla resurser. Bara i Sverige slänger vi varor för mer än 40 miljarder kronor varje år – material som istället skulle kunna användas för återbruk. Och den svenska konsumenten lägger ynka 60 kronor på renovering av hemelektronik, datorer, möbler, skor och hushållsapparater per år.

”Många svenskar har blivit bättre på att rensa hemma, sälja och skänka vidare, inte minst nu under pandemin”, säger Alexandra Davidsson. ”Men för att bli en cirkulent måste vi även minska vår nykonsumtion till ett minimum och istället köpa begagnade varor. Där har vi svenskar generellt en lång väg att gå men jag är glad att det finns en del influencers som är verkliga förebilder. Det är viktigt att vi får både inspiration och kunskap om vad vi behöver förändra”.

Lär dig att bli en cirkulent – framtidskonsument

Om du vill lära dig att tänka och agera som en cirkulent så erbjuder Medveten Konsumtion en distansutbildning; “Så blir du en cirkulent – framtidens hållbara konsument”. Utbildningen är helt interaktiv, med presentationsmaterial, videor, diskussionsfrågor och webbinarier. Kursen ger dig ökade kunskaper om konsumtionens effekter på miljö, hur vi kan främja skiftet till en cirkulär ekonomi och vad prylsvinn är. Dessutom innehåller kursen inspiration och handfasta tips på hur du kan konsumera mer cirkulärt. Kursen pågår under 8 veckor med start 15 mars 2021. Följ med på resan du också!

Följ gärna hashtaggen #cirkulent i sociala medier för att hänga med och bli inspirerad av andra cirkulenter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *