fbpx
Logga in

Impact Jobs bakgrund och varför

impact jobs
Impact Jobs bakgrund börjar med att dess grundare Kristina Bohnerth (fd Pihlblad) tar examen från Uppsala Universitets masterprogram i Hållbar Utveckling 2015. Hon är övertaggad på att börja jobba men samtidigt lite kräsen. Med tanke på sin nya examen vill hon jobba för ett hållbart företag där det skapas massor med positiv påverkan. Tanken går direkt till den ideella sektorn, en hjälporganisation som gör världen bättre. Detta är dock ett relativt snävt karriärsteg att balansera på. Utan kontakter eller arbetslivserfarenhet var hon inte tillräckligt attraktiv på arbetsmarknaden.

Hur letar man på rätt ställe?

För att vidga sina vyer försöker hon se vad mer som finns där ute. Väl vid datorn stöter hon på problem. “Skriv in ditt sökord eller titel”. Vad har jag ens för titel, frågade hon sig? Inte bara utifrån att vokabulären kring hållbarhetsfrågorna är extremt begränsande utan hon hade även svårt att ge sig själv en titel på en så bred utbildningsgrund som “Hållbar Utveckling”. Hon kände att hon kunde göra allt och ingenting.
Dagens arbetsmarknad kräver att du har en väldigt nischad färdighet och det är svårt att skaffa sig. Hur skulle hon utveckla sin kompetens? Hon var inte student längre så hon var inte längre kvalificerad för praktik och CSN var slut. Många av jobbannonserna krävde nästintill omöjliga färdigheter. För varje jobb hon blev nekad blev det tuffare att söka. Självförtroendet och motivationen sjönk. Till slut tog hon desperat ett jobb på ett startup-företag, med låg lön och långa arbetsdagar, tills hon gick på mammaledighet.

Nya tag

Efter “ledigheten” stod hon inför valet att på nytt söka jobb eller att starta eget. Efter alla motgångar och utmaningar i jobbsökandet hade ett frö såtts till Impact Jobs bakgrund med en idé att hjälpa andra i liknande situationer. Själv hade hon aldrig känts sig ensammare än som jobbsökare och därför ville hon skapa ett community för människor som har bestämt sig för en hållbar karriär. För många gånger hörde hon andra som ville jobba med impact men trodde då att man var tvungen att gå ner i tid på sitt “riktiga jobb” och volontärarbeta istället. Så är det ju inte. Impact företag växer så det knakar och behöver arbetskraft som brinner för hållbarhet så att de kan skapa samhällsnytta tillsammans för en bättre framtid. Beslutet togs och Impact Jobs skapades med visionen att alla ska kunna bidra till en hållbar värld genom sitt arbete. Välkomna att joina vårt community!
Hör hennes historia i podcasten “En Hållbar Karriär”: SpotifyApple eller Podigee.