fbpx
Logga in
Lämna ditt CV

”Vart är vi på väg?” Podden om socialt företagande

socialt företagande
Jon Skoglund och Jonathan Mellblom är skaparna bakom poddsuccén ”Vart är vi på väg?”. I podden lyfter de personer som genom socialt företagande har skapat massor med positiv samhällspåverkan. Impact Jobs fick tillfälle att ställa några frågor:

Hur skapades idén med ”Vart är vi på väg”?

Idén med ”Vart är vi på väg?” kom till en regnig Januarikväll. Jag (Jon) satt och tänkte kring den nya trend där entreprenörskap i kombination med att man vill lösa samhällsutmaningar kunde hänga ihop. Den hade börjat växa snabbt bland entreprenörer och i start-up världen. Framför allt hade jag sett det i Stockholm med exempel som Norrskensstiftelsen och företag som Hygglo, Matsmart, Bling, Yepstr m.fl.
Det nya var att nu starta socialt företagande med en produkt/tjänst som faktiskt direkt och indirekt i sina affärsidéer löser en eller flera samhällsutmaningar. Att de ”nya” entreprenörerna såg det som en självklarhet och måste att jobba för en bättre värld och driva förändringen genom att skapa lösningar för de många utmaningar som finns i samhället. Allt ifrån att jobba för ett mer cirkulärt samhälle, bättre arbetsförhållanden för arbetare inom textilindustrin, att minska matsvinn, att lyckas med integrationen i samhället och att fler unga ska komma in på arbetsmarknaden.
Denna förändring som jag såg ske i kombination med min egen vilja att bidra till och jobba för ett bättre samhälle. Det fick mig att tänka på podcast som ett forum att lyfta fram alla dessa entreprenörer. Genom deras berättelser och affärsidéer inspirera människor att göra smartare val i vardagen. Kanske kunde denna plattform också få vara med och inspirera andra att själva starta ett eget företag i syfte att lösa någon samhällsutmaning. Vi har fått återkoppling av personer som startat sitt socialt företagande efter inspiration de fått av våra gäster.
Tidigt i denna process att starta podcasten involverade jag min barndomsvän Jonathan Mellblom i denna idé. Han har, precis som jag, ett driv att få vara med och skapa möjligheter för positiv förändring att ske.
Så efter en del samtal och spånande så drog vi igång vår podcast!
 

Hur bestämde ni namnet på podden?

Namnet kom till genom samtal om den approach vi ville ha i podden. Vi ville ha en avslappnad approach där gästen fick berätta om sig och sin affärsidé. Där stor del av samtalet får beröra frågor kring deras syn på framtiden och hur entreprenörskap kan vara lösningen på de utmaningar vi ser. Vi landade till slut i frågeställningen ”Vart är vi på väg?”, detta blev även ett passande namn för vår podcast.
 

Hur får ni nys om alla som är med i podden?

I början hade vi en lång lista på företag vi sett i olika forum och läst om. Vi mailade massor av folk och många svarade Ja direkt vilket var väldigt kul. Allt eftersom vi arbetat vidare med podden har vi försökt att säkerställa en bra mix av gäster, dels utifrån bransch, kön, ursprung, entreprenör och investerare. Detta för att visa på olika exempel och hur personer från olika sammanhang ser på vår huvudfråga som handlar om socialt företagande ”Kan man förena lönsamt entreprenörskap och att göra gott?”.

Kan man hitta någon gemensam nämnare (förutom socialt företagande) hos era deltagare?

Det gemensamma är att de flesta verkligen satsat allt de har i sina företag. Man ser en äkta och genuin passion för det de gör. Jag är övertygad om att den är extra påtaglig då de jobbar med något som verkligen för samhället framåt. De har ett tydligt syfte med vad de gör och syftet är inte bara att bli rik, utan att primärt lösa en utmaning som är viktig för framtiden!
 

Vad eller vilka har överraskat er mest?

Det som överraskat oss mest är människors olika bakgrund in i sitt företagande. I början tänkte vi att alla var högutbildade ekonomer eller civilingenjörer, men vi har sett hur folk har helt olika bakgrunder och vägar som lett de till att starta bolag. Detta visar på att alla som vill kan starta något och vara med och driva den förändring man brinner för. 
 

Hur ser världen ut om 10 år? 

Ja, detta är ju en fråga som vi alltid ställer till våra gäster. Hur tänker vi själva kring detta…
Jag tror att vi kommer se en omställning. Där inte bara nya företag kommer med innovativa lösningar på samhällsutmaningar. Utan också där klassiska företag och branscher på allvar kommer ställa om och ändra hur man driver sin verksamhet. Jag tror detta är ett måste för att kunna existera på marknaden. Tyvärr kommer nog just ”överlevnadsanledningen” vara en stor faktor till att många bolag ställer om. I alla fall till en början.
Jag tänker att all omställning till det bättre är bra. Även om den grundas i att man gör det för egen vinning och överlevnad till en början.
Samtidigt som detta sker tror jag dock att vi kommer få fler och i vissa fall större utmaningar på många håll i världen. Vilket i sin tur dock kommer skapa möjlighet för ännu fler och nya innovationer att möta detta med.
Sammanfattningsvis vill jag vara optimistisk och tro att människan framåt kommer ha ett annat förhållningssätt. Till det som sker nu och till det vi haft innan. Ett förhållningssätt där hållbarhet, inkludering och samhällsansvar ligger närmare folks hjärta och beslutandeprocess. Till skillnad från vad det gjort bakåt i tiden där kanske pris, tillgänglighet och egoism styrt våra val och sätt att leva.
Tusen tack för att ni ville vara med i detta blogginlägg. Vi önskar er all lycka framåt och hoppas att alla här som har läst går nu in och lyssnar på podden och alla fantastiska människor och initiativ som finns där ute med målet att göra denna värld bättre! 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *